Lennusadam (fi)

Lennusadam (fi)

Lennusadam (Lentosatama), Vesilennuki 6 on huippumoderni meri- ja sotamuseo. Se muodostuu sisämuseoksi muutetusta hangaarista ja ulkona olevista mielenkiintoisista laivoista. Museo on ollut ehdolla vuoden museoksi Euroopassa ja palkittu kävijäystävällisyydestään. Se on yksi suurimmista ja suosituimmista museoista Virossa. Lennusatama on suunniteltu koko perheen kohteeksi se on hyvin lapsiystävällinen.

Varsinainen museo ja vaihtuva näyttely ovat sisällä suuressa hangaarissa jota alettiin rakentamaan Venäjän Tsaarin käskystä vuosina 1916. Työt keskeytettiin vuotta myöhemmin saattaen rakennus valmiiksi itsenäisen Viron armeijan tarpeisiin 1920. Hallista rakennettiin niin iso että lentokoneella saattoi rullata sisään ja kääntyä lähtövalmiiksi sisällä. Vuonna 2012 se avattiin täysin remontoituna yleisölle.

Sisällä on jännittävää, lähes maagista koska valaistus ja tila on suunniteltu kuin olisi meren alla tai rannalla. Valaistus on alhaalla sinertävä ja kuvaaminen haastavaa, museon ylemmissä osissa ja näyttelyssä kuvaaminen onnistuu paremmin. Lattialle on maalattu merensininen merikartta jonka idea käy ilmi kävelysillalta.

Museon sisällä on myös aito toisen maailmansodan sukellusvene “Lembit”, Brittiläinen vesitaso tyyppiä Short 184, elokuvateatteri jollaisena toimii keltainen sukellusvene, lentosimulaattori jolla voi lentää Tallinnan yli ja nähdä kaupungin lintuperpektiivistä, vanhoja erilaisia purjeveneitä, veneitä, merimiinoja ja torpedoja. Short 184 on ensimmäisen maailmansodan aikainen vesitasolentokone jolla pystyi hyökkäämään vihollisen laivaa kohti ilmasta torpedoin. Museossa on täysikokoinen kopio siitä, ainuttakaan alkuperäistä konetta ei ole säilynyt.

Sukellusvene Lembit

Sukellusvene Lembit

Sukellusvene Lembit on sisällä rakennuksessa ansaitulla kunniapaikalla. Sen historian taustalla on salainen sotilasyhteistyö Suomen kanssa jonka tuloksena Viro tilasi kaksi sukellusvenettä. Sukellusvene on rakennettu Britanniassa vuonna 1936, luovutettu aktiivipalvelukseen 1937. Se palveli vuoteen 1956 Neuvostoliiton Itämeren laivastossa jonka jälkeen alus toimi koulutuskäytössä vuoteen 1979. Alus kunnostettiin ja nostettiin avattuun Lentosatamaan 2011. Kun laskeutuu kannen luukusta alas kapeita portaita alukseen ja kumartelee matalista luukuista osastosta toiseen on tunne kuin elokuvasta U-96. Karua ja autenttista. Jännittävä kokemus kävellä sisällä ahtaassa sukellusveneessä ja kuvitella tunnelmaa kun runko ääntelee sukellettaessa. Sisällä ovat miehistön punkat, konehuone, keittiö, wc ja torpedohuone. Lembit on erinomaisessa kunnossa ja edustaa 1930-luvun huipputeknologiaa. Se on yksi harvoista sukellusveneitä, jotka ovat selvinneet toisesta maailmansodasta. Lembit on Baltian vanhin säilynyt sota-alus joka on rakennettu ennen toista maailmansotaa.

Palanen Suomen historiaa sijaitsee laiturissa päärakennuksen edessä. Se on maailman suurin höyryjäänmurtaja Suur Tõll ja kunnostettu alkuperäiseen asuun. Alus on rakennettu vuonna 1914 Saksassa, kaapattu Venäläisiltä 1918 Helsingin edustalla, toiminut Suomessa Wäinämöinen nimellä ja luovutettu 1922 Tarton rauhansopimuksella Virolle.

Sisällä on paljon mielenkiintoista nähtävää, kapteenin hytti, päällystö messi ja miehistön pienemmät kajuutat. Konehuone joka on melkoinen, vie myös osan huomiosta. Kannattaa katsoa myös näyttely historiasta jossa on mielenkiintoisia vaiheita aluksen historiasta. Kaikki on aitoa ja todenmukaista. Portaat ylös ja alas konehuoneeseen ovat jyrkkiä ja kannattaa varoa teräviä kulmia joten suosittelemme hyviä kenkiä. Aluksen sisällä kierrellessä saa hyvän vaikutelman millaista siellä on saattanut olla ahtojäiden puristuksessa koneiden pauhatessa. Konehuoneessa tuoksuu savu, hiili ja kaiuttimien äänitehosteet lisäävät tunnelmaa.

Päärakennuksen toisessa kerroksessa on kahvila-ravintola Maru jossa voi käydä ilman lippua ja katsella sisälle pääsaliin. Kesällä ravintolan yhteydessä on suuri kattoterassi. Alakerrassa on museokauppa vastapäätä lippukassaa. Museoalueella on myös paljon tekemistä lapsille. Ulkona on leikkipaikka, sisällä vaikka kuinka paljon kiinnostavaa. Kannattaa varata vähintään kaksi tuntia vierailuun.

Paks Margareeta Pikk 70, kuuluu myös merimuseoon, ja tällä hetkellä siellä on Viikinki näyttely 27.08.2017 saakka. Näyttely kertoo viikinkien historiasta Virossa, siellä on hieno kokoelma löytyneitä rahoja ja aseita. Siellä on myös kesällä kahvila katolla ja upea terassi.

 
Kivi Paber Käärid (fi)

Kivi Paber Käärid (fi)

Lennusadam - Sjöflyghamnen (sv)

Lennusadam - Sjöflyghamnen (sv)