Lennusadam - Sjöflyghamnen (sv)

Lennusadam - Sjöflyghamnen (sv)

LennusadamVesilennuki 6, är ett ultramodernt sjöfarts- och militärmuseum. Utanför finns många historiska fartyg. På en del kan man klättra upp på däck. Museet har varit nominerat till Årets museum i Europa.

Museet finns inne i de stora hangarbyggnaderna som byggdes mellan 1916 och 1917. Det är ett av de största och det mest populära museet i Estland. 2012 öppnade det på sin nuvarande plats. Flyghangarerna byggdes så stora och utan stödjande pelare så att flygplan ska kunna rulla in för egen motor och att de ska kunna vända helt om inne i hangaren. Här råder en spännande, nästan magisk stämning och belysningen är dunkel och blåaktig. Här finns saker att göra, titta på, läsa om, röra vid, uppleva och fascinera för alla åldrar.

Inne i museet finns bl.a. ubåten Lembit, ett brittiskt sjöflygplan av typ Short 184, en gul ubåt där man kan titta på en kort jordenruntfilm, simulator som tar dig på en flygfärd över Tallinn, riktiga segelbåtar och båtar av olika slag, havsminor och vapen. Short 184 är det första flygplanet att anfalla ett fiendeskepp med en torped från luften från tiden före andra världskriget. Det är det enda i världen som är helt. 

Här finns mycket man får prova och känna på som passar alla åldrar. Detta är verkligen ett utflyktsmål som intresserar hela familjen. Utanför finns en lekplats. 

U-båten Lembit finns inne i den stora huvudbyggnaden. Det är en av de få aktiva u-båtar som har klarat sig hel efter andra världskriget. U-båten är byggd i Storbritannien 1937 och är världens äldsta ubåt som var i bruk 75 år tills den drogs upp på land 2011. När du klättrar ned genom den trånga luckan och ner för de branta trapporna kommer du till en miljö som är bekant från filmer. Det är en spännande upplevelse att gå omkring inne i u-båten. Här finns besättningens kojer, maskinrummet, kokutrymmet, wc etc. Trots sin långa historia är Lembit ännu i utmärkt skick och visar 1930-talets högteknologi.

U-båten Lembit

U-båten Lembit

Isbrytaren Suur Tõll ligger vid bryggan utanför huvudbyggnaden. Det är världens största ångisbrytare som är i sitt ursprungliga skick. Fartyget byggdes 1914 i Tyskland.

Väldigt spännande att gå runt här inne, man kan titta på kaptenens och resten av besättningens hytter, maskinrummet, utställning om fartygets historia och mycket mer. Allt är äkta och inte onödigt upp-putsat. Trapporna upp och ner i maskinvåningarna är branta och vassa så rekommenderar bra skor och att gå försiktigt. När man går omkring här får man en känsla av att vara med på tiden när isbrytaren var aktiv. Här får man uppleva med alla sinnen: också lukterna och ljuden känns äkta.

Isbrytaren Suur Tõll

Isbrytaren Suur Tõll

 

Det finns också en restaurang, Maru café, som man kan besöka utan att köpa inträdesbiljett. Här kan man sitta och äta och titta ut över museet, verkligen trevligt placerad. Sommartid finns det en terrass. 

Museum Shop, i hangaren, kan man också besöka utan biljett.

Reservera åtminstone två timmar för ett besök här för det finns mycket att titta på.

På Lennusadams nätsida finns lite information på svenska och finska, men vill man läsa mer lönar det sig att välja estniska eller engelska.

Paks Margareeta, Pikk 70, hör också till sjöfartsmuseet och för tillfället finns här en utställning med temat vikingar (till 27.8.2017). Estniska vikingafynd visas här. Museet är ett intressant ställe inne i ett av tornen. På sommaren finns en fin terrass på taket med en kiosk och en fin utsikt.

 
Lennusadam (fi)

Lennusadam (fi)

Ribe (fi)

Ribe (fi)