Paks Margareeta - Fat Margaret (sv)

Paks Margareeta - Fat Margaret (sv)

I Tallinns tjockaste kanontorn, mellan hamnen och Gamla stan, finns Estlands sjöfartsmuseum Paks Margareeta, Pikk 70. Tornet är byggt för att försvara staden och imponera besökare som anlände via hamnen. Här har funnits krut- och vapenlager och tornet har också använts som fängelse. Tornet byggdes på 1500-talet och har en diameter på 25 meter, en höjd av cirka 20 meter och väggar upp till 5 meter tjocka.

Idag kan man titta på föremål från Estlands sjöfartshistoria, miniatyrmodeller av olika fartyg, fiskeredskap, en antik dykarutrustning och en styrhytt från en trålare från 1950-talet. Museet finns i fyra våningar, lägst ner finns en omfattande tillfällig utställning (fram till 27.8.17) om estniska vikingafynd och högst upp kan man gå ut på tornets tak. Utsikten är fin och under vår-, sommar- och höstmånaderna kan man njuta av en glass från det lilla caféet. Våningarna är förstås inte så stora eftersom det är ett torn, men här finns mycket att titta på. Muséet är modernt och snyggt renoverat. Till Tjocka Margaret-tornet flyttade muséet 1981. Helt klart värt ett besök. Muséet passar också barn. Föremålen i olika storlekar är utspridda, både på golvnivå och inne i vitriner och en del saker får man också prova eller röra. 

Man kan köpa en biljett där både Sjöflyghamnen (Lennusadam)och Paks Margareet ingår.

Ursprunget till Tjocka Margarets namn är ett mysterium. Vissa teorier påstår att tornet uppkallades efter en av sina större kanoner, medan andra säger att namnet gavs efter en kock som hette Margaret som en gång arbetade här.

Vikingautställningen med estniska vikingafynd .

Vikingautställningen med estniska vikingafynd .

På Paks Margareets tak.

På Paks Margareets tak.

 
Gourmet Coffee Kadriorg (fi)

Gourmet Coffee Kadriorg (fi)

Paks Margareeta - Fat Margaret (fi)

Paks Margareeta - Fat Margaret (fi)